De wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham heeft 12.000 inwoners en dat op een oppervlakte van 1,25km².
Er wordt gewoond, maar ook veel gewerkt, onder meer op grote sites zoals het ziekenhuis en de gascentrale. De afgelopen jaren zijn hier enkele grote projecten gerealiseerd en in de nabije toekomst staat ook nog heel wat op de planning. Omdat dit een grote impact heeft op de kwaliteit van wonen, werken, verplaatsen en leven in onze wijk, voelen we dat er nood is aan een langetermijnvisie. Een plan waarbij niet alleen rekening gehouden wordt met het grote potentieel, maar ook de draagkracht van de wijk.
Dankzij het wijkbudget kunnen we samen met de buurt nadenken over een visie voor onze wijk. Welke ontwikkelingen bieden een meerwaarde voor de bewoners, maar ook de bezoekers, actieve organisaties en de ondernemers van Sluizeken-Tolhuis-Ham? Wat zorgt ervoor dat er in onze wijk een juiste balans komt op vlak van leefkwaliteit, mobiliteit, duurzaamheid, aanwezigheid van groen...
De Bezige Buren - een groepje geëngageerde bewoners - nam het initiatief om aan een masterplan te werken. Concreet zetten we in op drie onderdelen, die we het komende jaar samen met bewoners en gebruikers van de buurt willen vormgeven. Het onderzoekscentrum eCO-CITY van de Hogent ondersteunt ons hierin.
Deel 1 :
EEN WANDELPARCOURS DOOR DE WIJK
Dit parcours is bedoeld voor wijkbewoners en anderen met interesse voor onze wijk. We gaan op zoek naar verhalen over het verleden, gewoontes en alledaagse gebeurtenissen uit het heden en dromen voor de toekomst over en voor de wijk. Deze verhalen verzamelen we via gesprekken met bewoners. Op basis van al deze informatie en verhalen creëren we een wandelparcours door de wijk.
Deel 2 :
EEN CHARTER MET AANDACHTSPUNTEN VOOR DE WIJK
Met de verzamelde informatie en ervaringen in het wandelparcours werken we met geïnteresseerde buurtbewoners en -gebruikers aan een charter voor de wijk. Dit charter omvat sociale, economische, ecologische en ruimtelijke ambities en aandachtspunten. We willen dit charter, gepresenteerd op een kaart met een verduidelijkende tekst, overhandigen aan beleidsmakers en anderen die betrokken zijn bij ruimtelijke vernieuwingen in de wijk.
Deel 3 :
EEN TOOLBOX VOOR DIALOOG OVER RUIMTELIJKE INGREPEN IN DE WIJK
We gaan op zoek naar methodieken die passen binnen onze wijk om in dialoog te gaan met betrokkenen als er een ruimtelijke (of andere ingrijpende) verandering op til staat. We willen deze methodieken bundelen in een toolbox die bruikbaar en bereikbaar blijft voor bewoners.
We zoeken vrijwilligers om mee te werken aan ons wijkbudgetproject, waarmee we onze wijk willen verrijken en versterken.
Ben je een verteller?
We nodigen je uit om jouw verhaal te vertellen over een bijzonder plekje in de wijk. In dit interview kan je eerst en vooral je eigen perspectieven op en verhalen over onze wijk delen.
Ben je een schrijver?
Je krijgt informatie en een leidraad om zelf interviewer/ster te zijn bij andere buurtbewoners/sters. Via deze gesprekken willen we een schat aan verhalen verzamelen over verschillende aspecten van onze wijk, met specifieke aandacht voor de thema’s water, geluid, industrie en buiten leven.
Ben je een denker?
We zoeken bewoners die willen meedenken over wat onze wijk nodig heeft, om dit in de vorm van een charter te gieten.
Ben je een wandelaar?
De verzamelde verhalen zullen dienen als inspiratie voor één of meer wijkwandelingen waarin de eigenheid, diversiteit en potenties van onze wijk de rode draad vormen. We zoeken iemand die een mooie route kan uitstippelen en de wandeling mee vorm kan geven.
Neem contact op via bezigeburen@gmail.com voor meer informatie over het project